ALERTĂ METEO. Vijelii, grindină și ploi torențiale. Temperaturile pot atinge 25 de grade / IGSU: 25 de localități afectate de vijelii. Trei persoane rănite în Capitală

Publicat: 21/05/2019, 09:00
9:00 Bilanț IGSU: 25 de localități afectate de vijelii. Trei persoane rănite în Capitală. 25 de localități din 11 județe au fost afectate de ploile torențiale și vântul puternic, trei persoane fiind rănite în București de crengi desprinse de pe copaci. În Harghita, un copil și 3 adulți au fost evacuați până la retragerea apelor.
În urma ploilor abundente și vântului puternic din cursul zilei de luni și din timpul nopții, au fost înregistrate efecte de vreme rea în 25 de localități din județele Argeș, Bistrița-Năsăud, Gorj, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Prahova, Mureș, Suceava, Teleorman și Vâlcea și municipiul București, anunță IGSU.

Pompierii din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență au acționat pentru evacuarea apei din 25 locuințe, 43 curți și anexe, 11 subsoluri și beciuri, un obiectiv social, precum și pentru degajarea a 21 copaci și 1 stâlp de electricitate care au avariat 17 autoturisme. De asemenea, un acoperiș a fost dislocat de vânt.

În ultimele 24 de ore, traficul rutier a fost temporar blocat din cauza copacilor căzuți pe carosabil sau aluviunilor pe 4 drumuri naționale (DN 13B – HR, DN12 – HR, DN1D – PH și DN 1B – PH) și 3 drumuri județene (DJ 153D – HR, DJ 102F – PH și DJ 100C – PH).

Din cauza vântului care a desprins crengile unui copac, trei persoane din municipiul București au primit asistență medicală și au fost transportate la spital, însă nu prezentau leziuni grave.

O situație deosebită a avut loc în localitate Suseni din județul Harghita, unde din cauza debitelor înregistrate pe râul Mureș au fost inundate mai multe curți și grădini. Având în vedere nivelul apei din curtea gospodăriei, patru persoane (1 copil si 3 adulți) au fost evacuate preventiv la rude până la retragerea apei.

În acest moment se acționează în județele Bistrița-Năsăud și Harghita pentru evacuarea apei din locuințe, curți, beciuri, grădini și pentru degajarea aluviunilor de pe carosabil.

8.30 Cod roșu de inundații pe râuri din județul Bistrița-Năsăud. Râurile din bazinul hidrografic Șieu, județul Bistrița-Năsăud, se află sub avertizare cod roșu de inundații începând de marți, ora 8.25 până miercuri la ora 15.00.
Hidrologii arată că în urma ploilor din ultimele ore și a celor prognozate se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Șieu, județul Bistrița-Năsăud.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Budac.

Avertizarea cod roșu de inundații a intrat în vigoare marți la ora 8.25 și expiră miercuri la ora 15.00.

De asemenea, sub avertizare cod portocaliu de inundații sunt, până marți la ora 16.00, râuri din județele Sălaj și Satu Mare, până marți la ora 10.00 râuri din Brașov, Covasna și Buzău, respectiv până marți la ora 12.00 râuri din județele Harghita, Covasna și Brașov.

ÎN BUCUREȘTI

Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate dupã-amiaza și seara, când probabilitatea pentru averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului va fi în creștere. Temperatura maximã va fi de 24…25 de grade, iar cea minimã de 10…12 grade.

Miercuri

Vremea va fi predominant frumoasã și caldã. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri pe parcursul zilei. Temperatura maximã va fi de 24…25 de grade, iar cea minimã va fi de 11…13 grade.

Joi

Cerul va fi variabil, cu înnorãri spre sfârșitul intervalului, când va crește probabilitatea pentru averse și descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri în timpul ploilor. Temperatura maximã va fi de 26…27 de grade, iar cea minimã de 12…14 grade.

ÎN ȚARĂ

În cea mai mare parte a țãrii vor fi perioade cu instabilitate atmosfericã accentuatã, ce se va manifesta prin înnorãri, averse ce vor avea și caracter torențial, descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului cu aspect de vijelie și grindinã. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitãțile de apã vor depãși local 15…25 l/mp și punctiform 30 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala cu precãdere în zonele de deal și de munte, în nordul, centrul și sud-estul teritoriului. Temperaturile maxime, mai coborâte fațã de ziua precedentã, se vor încadra în general între 16 și 25 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 5 și 16 grade.

Miercuri

Vremea va fi în general instabilã în regiunile vestice, nordice și centrale, precum și în zonele de munte, unde temporar înnorãrile vor fi accentuate și se vor semnala averse și descãrcãri electrice. Izolat vor fi condiții de grindinã, iar cantitãțile de apã vor fi mai însemnate. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala doar izolat, cu precãdere dupã-amiaza. Local și temporar vântul va avea intensificãri, în special la munte, dar și în timpul averselor. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 18 și 26 de grade, iar cele minime se vor situa între 7 și 17 grade.

Joi

Vremea va fi în general instabilã. Vor fi înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului în zonele de deal și de munte, precum și în vestul, nordul și centrul țãrii și pe arii restrânse în rest. Izolat cantitãțile de apã vor fi mai însemnate și vor fi condiții de grindinã. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 și 27 de grade, iar cele minime se vor situa între 7 și 17 grade.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...